06A Decizii ale Biroului Executiv Național


  • Download
    Previzualizare
  • Decizie BExN privind constituirea grupului tehnic de lucru privind publicitatea în domeniul stomatologic (Nr. 62/3BExN/2024, 16 august 2024)

    Se constituie grupul tehnic de lucru privind publicitatea în domeniul stomatologic,
    având ca obiective identificarea și propunerea spre aprobarea Consiliului Național al
    Colegiului Medicilor Stomatologi din România a unor reguli unitare privind promovarea și
    publicitatea exercițiului profesiei de medic stomatolog și a formelor de exercitare a profesiei,
    în concordanță cu principiile deontologice și în limitele unei concurențe loiale între confrați.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizie BExN privind prezentarea unui material privind procesul de accesare a fondurilor europene în ședința Consiliului național al CMSR (Nr. 15/3BExN/2024, 12 aprilie 2024)

    Având în vedere invitația lansată de Biroul Executiv al CMSR pentru prezentarea unui material privind procesul de accesare a fondurilor europene în ședința Consiliului național al CMSR, se probă decontarea cheltuielilor de deplasare efectuate de către doamna dr. Laura Ilian, cu ocazia participării la ședința extraordinară a Consiliului Național al CMSR organizată în data de 28.03.2024.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizie BExN privind inițierea unei acțiuni în instanță de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România, pentru anularea Deciziei nr. 35/2024 a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (Nr. 14/3BExN/2024, 12 aprilie 2024)

    Se aprobă inițierea unei acțiuni în instanță de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România, pentru anularea Deciziei nr. 35/2024 a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 159 din 27 februarie 2024, având în vedere contradicția cu normele europene și jurisprudenta Curții de Justiţie a Uniunii Europene.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizie BExN privind abrogarea Deciziei 23/3BExN/2022 (Nr. 15/3BExN/2024, 12 aprilie 2024)

    Se aprobă abrogarea Deciziei 23/3BExN/2022, care stabilea ca partea de cotizație datorată de Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș să fie depusă într-un cont separat, până la reglarea situației financiare a colegiului și preluarea deplină a execuției bugetare de către reprezentanții legali ai acestui colegiu.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 26/3BExN/2020 pentru aprobarea Recomandărilor privind reluarea activității în cabinetele stomatologice

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 26/3BExN/2020 au fost aprobate Recomandările privind reluarea activității în cabinetele stomatologice.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 25/3BExN/2020 privind aprobarea Recomandărilor cuprinzând unele măsuri detaliate privind triajul epidemiologic al pacienților și protecția pacienților și a personalului medical în contextul infecției cu COVID-19

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 25/3BExN/2020 au fost aprobate Recomandările cuprinzând unele măsuri detaliate privind triajul epidemiologic al pacienților și protecția pacienților și a personalului medical în contextul infecției cu COVID-19.

    Recomandările cuprinzând unele măsuri detaliate privind triajul epidemiologic al pacienților și protecția pacienților și a personalului medical în contextul infecției cu COVID-19, poate fi consultat aici.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 19/3BExN/2020 privind aprobarea Ghidului măsurilor de protecție socială care pot fi aplicate formelor de exercitare a profesiei de medic stomatolog și salariaților acestora, revizia 1

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 19/3BExN/2020 a fost aprobat Ghidul măsurilor de protecție socială care pot fi aplicate formelor de exercitare a profesiei de medic stomatolog și salariaților acestora, revizia 1, în urma modificărilor și completărilor aduse OUG nr. 30/2020 prin OUG nr. 32/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială (OUG nr. 32/2020 poate fi consultată aici, iar OUG nr. 30/2020 în forma consolidată poate fi consultată aici).

    Ghidul măsurilor de protecție socială care pot fi aplicate formelor de exercitare a profesiei de medic stomatolog și salariaților acestora, revizia 1, poate fi consultat aici.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 17/3BExN/2020 privind aprobarea Planului de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență, revizia 1

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 17/3BExN/2020 a fost aprobat Planul de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență, revizia 1.

    Planul de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență, revizia 1, poate fi consultat aici.

    Important!

    Vor fi avute în vedere prevederile specifice din această ultimă revizie a Planului de măsuri (și nu Planul de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență aprobat în data de 24.03.2020 prin Decizia Biroului executiv național nr. 16/3BExN/2020 sau Recomandările pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență aprobate în data de 22.03.2020 prin Decizia Biroului executiv național nr. 13/3BExN/2020, ale căror prevederi contrare celor aprobate în data de 30.03.2020, prin Decizia Biroului executiv național nr. 17/3BExN/2020, se abrogă începând cu data de 30.03.2020).


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 16/3BExN/2020 privind adoptarea precizărilor referitoare la efectuarea de către cabinetele de medicină dentară publice și private a intervențiilor stomatologice de urgență și a Planului de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 16/3BExN/2020 au fost realizate precizări referitoare la efectuarea de către cabinetele de medicină dentară publice și private a intervențiilor stomatologice de urgență și a fost aprobat Planul de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență.

    Planul de măsuri privind cadrul general de efectuare a intervențiilor stomatologice de urgență poate fi consultat aici.

    Modelul declarației pe propria răspundere privind îndeplinirea de către cabinetul de medicină dentară a regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu Coronavirusul SARS-CoV-2, precum și a condițiilor stabilite prin decizii ale organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi în România cu privire la efectuarea intervențiilor stomatologice de urgență pe perioada suspendării temporare a activității cabinetelor de medicină dentară în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii poate fi consultat aici.

    Modelul registrului special de evidență întocmit de colegiile teritoriale poate fi consultat aici (format vedere – pag. 1 în dreapta, pag. 2 în stânga).

    Pe perioada suspendării temporare a activității cabinetelor de medicină dentară în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, intervențiile stomatologice de urgență se pot efectua și în cabinete de medicină dentară publice sau private, care respectă normativele legale în vigoare referitoare la prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu COVID-19.
    Urgențele stomatologice asigurate de cabinetele de medicină dentară sunt cele prevăzute în Recomandările pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență aprobate prin Decizia Biroului executiv național nr. 13/3BExN/2020.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 15/3BExN/2020 privind adoptarea de măsuri suplimentare pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu Coronavirusul SARS-CoV-2

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 15/3BExN/2020 au fost stabilite o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu Coronavirusul SARS-CoV-2.

    O parte din măsuri sunt prezentate în cele ce urmează.

    Art. 1. – (1) Medicii stomatologi au obligația să respecte cu strictețe și fără nicio abatere de la lege dispozițiile autorităților competente.
    (2) Medicii stomatologi au obligația să respecte și să aplice în orice împrejurare normele de deontologie ale profesiei de medic stomatolog, să nu aducă prejudicii reputației profesiei sau altor membri, respectând statutul de corp profesional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, denumit în continuare și CMSR, și să aibă un comportament demn în exercitarea profesiei ori a calității de membru al CMSR, inclusiv, și mai ales în contextul evoluției situației epidemiologice pe teritoriul României ca urmare a răspândirii infecției cu COVID-19,:
    a) să se informeze din surse oficiale cu privire la aspecte care au legătură cu exercitarea profesiei de medic stomatolog, cu demersurile, măsurile și recomandările Colegiului Medicilor Stomatologi din România și
    b) să evite participarea la propagarea unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
    Art. 2. – (1) La nivelul fiecărui colegiu teritorial se va asigura constituirea Grupului local de lucru pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu Coronavirusul SARS-CoV-2, denumit în continuare Grupul local de lucru.
    (2) Grupurile locale de lucru prevăzute la art. 1 vor exercita următoarele atribuții:
    a) elaborarea de propuneri referitoare la prevenirea și limitarea riscului de îmbolnăvire cu Coronavirusul SARS-CoV-2 ca urmare a desfășurării activităților profesionale de către membrii colegiului teritorial, respectiv a exercitării atribuțiilor de către corpul profesional;
    b) centralizarea problemelor cu care se confruntă membrii colegiului teritorial privind implementarea măsurilor pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirii cu Coronavirusul SARS-CoV-2 dispuse de autoritățile competente;
    c) centralizarea situației membrilor corpului profesional aflați în dificultate sau în situații deosebite (medici stomatologi în vârstă, singuri; medici stomatologi cu grave probleme de sănătate aflați în imposibilitate de deplasare; medici stomatologi care au calitatea de persoane singure din familia monoparentală, definită în condițiile art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare etc);
    d) inițierea și coordonarea, alături de organizații neguvernamentale, de acțiuni de voluntariat, fie de exercitare a activităților profesionale de către medici stomatologi în contextul limitării și prevenirii răspândirii infecției cu COVID-19, fie de ajutorare prin mijloace legale a membrilor corpului profesional care se încadrează în categorii cu grad ridicat de risc (persoane peste 65 de ani etc.);
    e) inițierea de apeluri către comunitatea locală, inclusiv către mediul de afaceri, pentru donarea de echipamente de protecție, dezinfectanți etc. sau de sume de bani către personal medical și entități implicate în gestionarea răspândirii infecției cu COVID-19;
    f) centralizarea solicitărilor adresate colegiului teritorial de către autoritățile publice implicate în adoptarea și implementarea de măsuri în contextul infecției cu COVID-19 și soluționarea acestora cu respectarea dispozițiilor Grupului de lucru național, și a deciziilor organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România;
    g) centralizarea cabinetelor de medicină dentară care pot efectua intervențiile stomatologice de urgență și înscrierea acestora într-un registru special întocmit și actualizat la nivelul fiecărui colegiu teritorial;
    h) comunicarea către Grupul de lucru național, în cel mai scurt timp posibil, a informațiilor prevăzute la lit. a)-g).
    Art. 3. Activitatea grupurilor locale de lucru prevăzute la art. 1 va fi coordonată de Grupul de lucru național.
    Art. 4. – (1) În vedere îndeplinirii atribuției prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. f), biroul executiv al colegiului teritorial va întocmi registrul și va asigura gestiunea informațiilor ce vor fi înscrise/ actualizate/radiate în cadrul acestuia, respectiv:
    a) datele de identificare a cabinetului de medicină dentară (denumire, cod unic de înregistrare/cod fiscal, sediu social);
    b) datele de contact (telefon, poștă electronică, site);
    c) activitățile profesionale autorizate pentru desfășurarea în cadrul unității sanitare,
    d) numele reprezentantului legal;
    e) locația în care se efectuează intervențiile stomatologice de urgență și
    f) declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal privind îndeplinirea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, precum și a condițiilor stabilite prin decizii ale organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi în România în activitatea de asistență stomatologică de urgență.
    (2) În situația în care reprezentantul legal nu deține calitatea de medic stomatolog, declarația pe propria răspundere va fi dată de medicul stomatolog coordonator al activității de asistență stomatologică de urgență sau, dacă nu există un coordonator, de către medicul stomatolog care efectuează efectiv această activitate.
    (3) Birourile executive ale colegiilor teritoriale au obligația de a comunica informațiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-g) Grupului de lucru național și autorităților competente, în timp real, și vor asigura publicarea acestora pe site-urile proprii.
    Art. 7. Birourile executive ale colegiilor teritoriale vor adopta măsurile prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare în situația constatării propagării de către medicii stomatologi a unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, care au legătură cu exercitarea profesiei de medic stomatolog sau cu exercitarea atribuțiilor specifice corpului profesional.
    Art. 8. Birourile executive ale colegiilor teritoriale și grupurile locale de lucru vor aduce la îndeplinire dispozițiile art. 2, 4, 6 și 7.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 14/3BExN/2020 privind Ghidul măsurilor de protecție socială care pot fi aplicate formelor de exercitare a profesiei de medic stomatolog și salariaților acestora

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 14/3BExN/2020 a fost aprobat Ghidul măsurilor de protecție socială care pot fi aplicate formelor de exercitare a profesiei de medic stomatolog și salariaților acestora.

    Informarea privind Ghidul măsurilor de protecție socială care pot fi aplicate formelor de exercitare a profesiei de medic stomatolog și salariaților acestora poate fi consultată aici.


  • Download
    Previzualizare
  • Decizia Biroului executiv național nr. 13/3BExN/2020 privind aprobarea Recomandărilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență

    Prin Decizia Biroului executiv național nr. 13/3BExN/2020 au fost aprobate Recomandările pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență.

    Recomandările pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență pot fi consultate aici.

    Este considerată urgență stomatologică situația în care pacientul are nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru controlul durerii, infecției sau sângerării, potrivit dispozițiilor art. 12 alin. (3) din Codul deontologic adoptat prin Decizia Adunării generale naționale prin Decizia nr. 15/2010.

    American Dental Association (ADA) precizează că urgențele stomatologice pot pune în pericol viața și necesită tratament imediat pentru a opri sângerarea și pentru a atenua durerea sau infecția.

    Urgențele stomatologice (medico-dentare) sunt următoarele:

    1. hemoragia postextracțională;
    2. durerea datorată pulpitei acute;
    3. durerea datorată parodontitei apicale acute;
    4. pericoronarita dinților incluși;
    5. alveolita postextracțională;
    6. celulitele / abcesele periosoase;
    7. fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență);
    8. luxația articulației temporo-mandibulare;
    9. traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);
    10. gingvostomatita ulceronecrotică.

    Pentru tratamentul urgențelor stomatologice în contextul COVID-19, atât în cazul pacienților confirmați, cât și în cazul pacienților suspecți, vor fi respectate toate măsurile de prevenire stabilite de reglementările legale în vigoare, la care suplimentar recomandăm:

    1. în sala de așteptare distanța între pacienți va fi de 2 m;
    2. însoțitorii și pacienții vor primi în sala de așteptare măști chirurgicale și li se vor aplica măsuri de decontaminare și dezinfecție;
    3. personalul medical va purta obligatoriu echipamentul individual de protecție recomandat pentru procedurile care generează aerosoli: mască N5 sau FFP2 standard/echivalent, halat impermeabil de unică folosință/combinezon, mănuși de unică utilizare, ochelari de protecție/vizieră;
    4. se va proceda la nebulizarea cabinetului după fiecare pacient; după nebulizare, se așteaptă o perioadă de 2-4 ore, după care se poate desfășura din nou activitatea stomatologică; nebulizarea cabinetului apare ca măsură obligatorie în multe studii și articole publicate cu privire la acordarea asistenței stomatologice de urgență pentru pacienții suspecți sau diagnosticați cu infecție COVID-19.

    Urgențele stomatologice vor fi asigurate de către cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul UPU din structura spitalelor regionale și județene de urgență, care funcționează conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1706/2007 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, cu modificările și completările ulterioare.

    În contextul în care personalul medical nu are la dispoziție echipamentele specifice pentru realizarea procedurilor stomatologice generatoare de aerosoli, conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, nu se poate desfășura activitatea de asistență stomatologică de urgență.